2013. április 11., csütörtök

Időbeosztás - online

Két eset győzött meg arról, hogy miért is jó az online - Google - naptár használata.

Az első lökést a Google naptár használatára, számomra egy orvos asszisztense adta. Egy betegség következtében feleségemnek rendszeres orvosi kezelésre, ellenőrzésre van szüksége. Mint tudjuk, Magyarországon az egészségügy olyan helyzetben van, (nem politizálni szeretnék) hogy szükség van arra, hogy előjegyzésbe vegyék a beteget, azaz jó előre (van, hogy hónapokkal előtte) időpontot kérjen a beteg az orvosától. Minden kezelés, vagy vizsgálat előtt feleségemnek is ezt kell tennie. Korábban azt tapasztaltam, hogy egy naptárba kézzel írták be, hogy ki mikor jöhet vizsgálatra, kezelésre. Számtalan kavarodás született ebből. Amióta a Google Naptárban vezetik az előjegyzéseket, azóta - bár most is kell várakozni, azonban - sokkal kevesebb a kavarodás, az időpont-eltolódás. A Google naptárban tapasztalataim szerint negyedórás intervallumokkal az asszisztens beírja a betegek nevét, azonosító adatait. Természetesen ezt a naptárat kizárólag az asszisztens és az orvos látja. Ez indított el arra, hogy kipróbáljam az online naptár privát használatát.

A második lökést az adta számomra a Google naptár használatára, hogy egy kulturális egyesület tagjaként, egyik vezetőjeként, a több szervezet által közösen használt helység beosztását az egyesület minden tagja - megosztva - láthatja. Ez két előnyt is jelent. Egyrészt a különböző események szervezői, egy évre előre pontosan tudják, hogy a közösen használt helységet, ki mikorra foglalta le, s mikor szabad a helység. Másrészt az eseményekre történő meghívásokat is megkönnyíti a Google naptár. Bár minden résztvevő e-mailben megkapja a meghivóját a következő eseményre, de a Google naptár emlékeztető funkciójának segítségével senki sem mondhatja, hogy nem tudott a rendezvényről,ahova meghívást kapott. Ez indított el arra, hogy kipróbáljam az online naptár megosztott - közösségi - használatát. 

A publikus naptárak segítségével, annak megosztásával jelentősen növekszik az u.n. team-munka hatékonysága, hiszen munkatársainkkal, a csoport minden tagjával közösen percre-készen tudjuk vezetni elfoglaltságaink listáját. Ez a munka szervezését könnyíti meg, s hatékonyabbá teszi, ha mindenki látja "elfoglaltságainkat". (Kiküszöbölődhetnek a keresztbe-szervezések.)  

Amióta ennek a két lehetőségnek az "izére" rájöttem, azóta a főiskolai órarendemet is a Google naptár segítségével vezetem. Hiszen könnyű bejegyezni a naptárba az azonos időpontban kezdődő foglalkozásokat. Mivel a főiskolán több csoportot is tanítok, így mindig csak az első óra idejét kell beírnom, s utána a naptár automatikusan beírja, minden héten, mindig ugyanarra az időpontra, mindaddig, amíg a záródátumot megadom.

 
S, egy negyedik példa: rendszeresen elfelejtem a születésnapokat, névnapokat. A google naptár erre is figyelmeztet, persze ha a előre "beprogramozom" a figyelmeztetést.

A fenti példákkal csak illusztrálni szerettem volna, hogy mire is jó az online naptár használata.,
S még mi mindenre lehet jó? Ahány felhasználó, annyi ötlet lehetséges ...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése